Защо страдаме от безсъние и как да се справим с него?

Безсънието се оказва неотлъчен спътник за все по-голяма част от хората в световен мащаб. През тази година Световната здравна организация (СЗО) оповести резултати от изследвания от Института в Сао Пауло, който приоритетно се занимава с проблемите на човешкия сън. Според тези изследвания поне 45% от населението по света проявява симптоми на безсъние в ранна или по-напреднала фаза, а 15% са с хронично безсъние.

Разбира се настъпилата през 2019-та година безпрецедентна криза с COVID-19 „подари“ на човечеството много будни и неспокойни нощи. Постепенно проблемът с безсънието се превърна във втора паралелна тиха „пандемия“, която, за съжаление, не е изобщо за подценяване. Липсата на достатъчно ежедневен здрав сън води до редица промени в човешкия организъм, които с течение на времето се превръщат от своя страна в други хронични състояния и постепенно, на принципа на доминото, безсънието може да доведе до сериозни заболявания. И не само…

Качеството на живот, работоспособността и настроението намаляват с всяка безсънна нощ и съответно се увеличават осезаемо раздразнителността, отпадналостта и депресивните състояния. За да се справим обаче с всичко това и да не позволим сладките ни сънища да останат безвъзвратно в миналото, е необходимо да разгледаме причините за безсънието и методите за превенция и лечение.

https://biovita-nature.com/wp-content/uploads/2021/12/viber_%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_2021-12-15_16-24-41-598-e1640264255821.jpg

КОИ СА ОСНОВНИТЕ ПРИЧИНИ ЗА БЕЗСЪНИЕТО?

Днес няма да говорим за заболявания, които водят до безсъние, тъй като  по тази тема е редно да се изказват медицинските специалисти. Ще изброим основните причини за нарушения в съня, които могат да бъдат и са част от живота на повечето хора в днешно време:

Едва ли ще Ви изненадаме като започнем с негово неприятно величество стресът! Нивата на тревожност и напрежение стават все по-високи, а възрастовата граница, при която се проявяват симптоми на стрес, все по-ниска. Логично е и без научни познания, че  притесненият, напрегнат и несигурен в утрешния ден човек трудно затваря очи. Вместо любимо време за почивка, нощите се превръщат в истинско изпитание и мъчение за стресираните хора. Тревожните мисли и неврологичните проблеми оковават тялото и мозъка на своите жертви и ги завъртат в омагьосан кръг, от който единственият изход е категорична промяна в мисленето, навиците и начина на живот. Стресът е основна причина за безсънните нощи, а най-неприятното е, че е в пряка зависимост от безсънието – т.е. когато сме стресирани заспиваме трудно, а когато сме недоспали сме силно тревожни и притеснени.

Следващият, но не и по важност, враг на здравия сън е, разбира се, неправилното нездравословно хранене. Храненето, подобно на стреса, определя цялостното здраве и състояние на човешкия организъм. То също е в пряка зависимост със стреса и безсънието. Когато приемаме вредни храни в големи количества, особено преди сън, нарушаваме естествените процеси на метаболизма си и съответно ставаме стресирани и недоспали. Нередовното и/или нездравословно хранене е способно да влияе на нашата същност, спокойствие и здраве по същия разрушителен начин, както и упойващите вещества. Човек постепенно се пристрастява към вредните храни и в тях намира отдушник от проблемите. Това го стресира, състарява, разболява и повлиява негативно на настроението и самочувствието му, а следващата неприятна последица  са нарушенията в съня.

Липсата на спорт и движение е другата основна причина за нередовния сън. Заседналият начин на живот, дългите часове на стола в офиса или вкъщи на дивана увреждат сериозно баланса в човешкия организъм. Натрупват се токсини и излишни килограми, не се изразходва достатъчно енергия, изчерпват се запасите от полезни вещества, метаболизмът се забавя и постепенно, заедно с мрачните мисли, излишните килограми и неправилната стойка, ни посещава и безсънието.

Употребата на вредни и упойващи вещества е една от най-разпространените причини за стрес и безсъние. Ежедневието, придружено от алкохол, цигари и/или наркотици, се превръща в един безкраен кошмар и често хората с подобно ежедневие отдавна са забравили какво е да спят и живеят спокойно. Тревожност, избухливост, безсъние и агресия са само част от симптомите на тежките увреждания, до които води употребата на вредни субстанции. Хората с подобни навици се променят трайно и тяхната постоянна напрегнатост и негативна нагласа води до дълги безсънни нощи и често до пълна неработоспособност.

https://biovita-nature.com/wp-content/uploads/2021/12/1-1.jpg

Прекомерната употреба на електронни устройства е следващият приятел и доверен партньор на безсънието. Ежедневната работа с компютър, зависимостта от социалните мрежи и безкрайните часове, прекарани в игра на електронни игри при децата и много възрастни, неминуемо повишава нивата на стрес, намалява концентрацията и настроението и уврежда мозъчната дейност, метаболизма и, разбира се, способността за здрав и спокоен сън.

Дефицит на мелатонин – изброените по-горе, както и много други по-конкретни причини водят до изчерпване и невъзможност за естествено набавяне на хормона на съня мелатонин. Той се произвежда от епифизната жлеза, благодарение на аминокиселини, които в идеалния случай трябва да си набавим с храната. Когато обаче проблемите със съня, стреса и метаболизма са налице, човешкият организъм се оказва неспособен да си набави сам мелатонин, което веднага води до безсъние. Хормонът на мрака, както го наричат често, действа вечер и е в основата на „изправния“ биологичен часовник на хората. Когато е в недостатъчно количество или липсва, мелатонинът забавя стрелките на този часовник и води до много и дълги безсънни нощи.

Има много и различни причини за безсъние, но Ви обещаваме, че ако се справите с гореспоменатите , здравият сън ще се върне отново в живота Ви. Ето няколко лесни на теория и понякога трудни за прилагане на практика съвети как да промените начина си на живот и да се чувствате здрави, спокойни и отпочинали:

– Елиминирайте източниците на стрес, доколкото това възможно. Замислете се за всичко и всеки, който Ви кара да „бръчкате“ нервно чело и се освободете от присъствието му или просто спрете да му отдавате толкова значение. Сравнете значението на тези негативни фактори с вредата, която нанасят върху здравето и спокойствието Ви и не допускайте да се ядосвате за ситуации и хора, които често се оказват маловажни. Медитирайте, мислете си за хубави неща, сменете средата си, радвайте се на любимите си хора и се концентрирайте в целите си. Успешните хора спят по-спокойно! При стрес и безпокойство препоръчваме натуралнатa добавка “Антистрес спрей Yves Ponroy”

– Спортувайте, спортувайте, спортувайте! Здравословното движение регулира метаболизма и настроението, а приятната умора след поредната доза зареждащ спорт ще Ви накара да се отпуснете блажено на възглавницата.

https://biovita-nature.com/wp-content/uploads/2021/12/viber_%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_2021-12-15_16-24-41-306.jpg

 

– Заменете екраните, диваните и социалните мрежи с разходка сред природата, почистване на дома и чаша чай с приятен разговор с някого, който Ви кара да се усмихвате! Не връчвайте дистанционното, таблета или джойстика на своето дете всеки път, когато сте „забили нос“ във Facebook или Instagram. Хванете го за ръка и го заведете на театър, на кънки, на пикник или приключение сред природата.

– Заменете кафето с чай или поне започнете да пиете редовно чай. Полезните свойства на билките са доказани във всяко направление, а благотворният ефект върху спокойствието и здравия ни сън е неоспорим. Ние Ви препоръчваме специално създадения да се бори с неприятното безсъние Органичен билков чай Сън. Разкажете ни след това колко бързо е успял да Ви помогне да заспивате по-спокойно!

https://biovita-nature.com/wp-content/uploads/2021/12/viber_%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_2021-12-15_16-24-36-232-e1640264224912.jpg

– Хранете се здравословно и в никакъв случай не приемайте храна непосредствено преди лягане! След вечеря направете кратка разходка и изчакайте поне 2 часа преди да се опитате да заспите. Преяждането и вредните храни не позволяват на организма да се отпусне в здравословен сън, тъй като продължава да изразходва енергия и усилия да обработи изяденото. Дайте почивка на стомаха си преди лягане, за да не будувате! Намалете или напълно ограничете захарта, изкуствените храни и тежките ястия в обилни количества. Пийте повече вода, но не и точно преди сън.

– Приемайте хранителна добавка, съдържаща мелатонин. Ако тя е естествена и безвредна няма как да очаквате мигновени резултати – организмът има нужда от време трайно да натрупа запаси от мелатонин, за да започне да ги обработва с времето. Бъдете търпеливи и постоянни и ефектът неминуемо ще настъпи. Като ефективна и безвредна добавка ние препоръчваме МЕЛАФОРТЕ / MELAFORTE за спокоен сън.

– Радвайте се на живота, правете нови неща, срещайте се с хора, пътувайте и се смейте от сърце! „Всяко зло за добро!“ е казал неслучайно мъдрецът.­­­ Животът е прекрасен и спокойният сън идва тогава, когато осъзнаем това!

https://biovita-nature.com/wp-content/uploads/2021/12/1-3.jpg

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вашата количка за пазаруване


Вашата количка е празна

Няма добавени продукти в количка за поръчка.

Върни се в магазина
Search for:
БИОВИТА 2012 ЕООД ©2024 Copyrights
Изработка: Велинда Стил Дизайн