Какво е менопауза и как да преминем през нея с усмивка?

Полезни съвети и продукти за дамите, преминаващи през този емоционален период.

Човешката природа се страхува от всичко, което не познава и това ни кара допълнително да усложняваме и най-естествените периоди и процеси в организма си.

Точно такъв е случаят със „страшната“ и „безмилостна“ менопауза, чието споменаване буди ужас и отричане у всяка жена с напредването на възрастта. Липсата на информираност относно същността на този съвсем естествен биологичен процес води до високи нива на стрес при настъпването му и, съответно, до засилване на неприятните и болезнени симптоми.

Обратно – когато сме наясно с това, което ни предстои се подготвяме с информация относно естествените средства за противодействие на дискомфорта и страничните ефекти.
Тогава ще преминем с усмивка и спокойствие през менопаузата, без да се налага да прибягваме до тежки лекарствени продукти.

 

 

КАКВО Е МЕНОПАУЗАТА?

Обикновено всички свързваме менопаузата с два от основните й симптоми – необратимото прекъсване на менструацията и възможността за забременяване. Всъщност това е трайната невъзможност на женските яйчници да отделят яйцеклетки.

Освен в случаите на тежки травми или специфични здравословни състояния, менопаузата не настъпва внезапно. Предхожда я дълъг процес, който постепенно затихва функциите на яйчниците и отделянето на яйцеклетки. През този подготвителен период женският организъм се регулира хормонално и естествено се подготвя за предстоящите промени.

Всичко в нашия организъм е организирано така, че да ни сигнализира за предстоящото и ако отвърнем поглед от битовизмите и се фокусираме в това, което тялото ни подсказва, ще се подготвим спокойно и информирано за менопаузата.

За окончателно естествено настъпване на менопаузата се приема липсата на менструален цикъл за период от поне 12 месеца. Това нормално се случва на възраст между 45 и 60 годишна възраст. За съжаление обаче, поради нашата стресираща и все по-нездравословна действителност, долната възрастова граница пада с всяка изминала година.

 

ПЕРИОДИ НА МЕНОПАУЗАТА И ТЕХНИТЕ СИМПТОМИ

Менопаузата започва да сигнализира на своето настъпване 3-4 години по-рано. Този подготвителен период се нарича перименопауза и обичайно се характеризира с промени в менструалния цикъл. Той може да бъде нередовен, по-кратък, по-дълъг, по-оскъден или по-обилен – в зависимост от хормоналните нива на всяка жена. Характерни са също и проблеми със съня, горещи и студени вълни, зачервяване, емоционални промени и смяна на настроенията.

Вторият период е същинската менопауза. Навлизането в нея задълбочава симптомите на перименопаузата и, за съжаление, добавя още няколко, свързани с хормоналните промени, които настъпват.

Симптомите могат да се разделят най-общо в 2 тясно свързани помежду си категории – емоционални и физически, като първите се оказват значително по-трудни за контролиране. По време на вече настъпилата менопауза дамите често сменят своите настроения и дори са склонни към депресия. Този период е характерен с по-чести горещи и студени вълни и значителни разстройства на съня. Често се наблюдава повишаване на телесното тегло, липса на енергия, раздразнителност и намалено либидо. Изключително важно е да се следят сърдечните показатели и щитовидната жлеза по време на вече настъпилата менопауза. При необходимост задължително трябва да се направят съответните изследвания, за да се назначи адекватно лечение от лекар специалист.

Третата фаза на този значим за всяка жена период е така наречената постменопауза. Най-общо това е процесът по постигане на новия хормонален баланс в женския организъм. Симптомите постепенно утихват и при нормално здравословно състояние се постига плавно нормален комфорт и жизнени функции.

КАК ЕСТЕСТВЕНО ДА НАМАЛИМ НЕПРИЯТНИТЕ СИМПТОМИ НА МЕНОПАУЗАТА?

На първо място трябва да я приемем като наш приятел и естествен и необходим процес. Отричането допълнително увеличава нивата на стрес и съответно превръща менопаузата в наш враг и, разбира се, тя ни отвръща със същото. Притесненията и недостоверните източници трябва да бъдат спешно заместени от спокойствие и адекватна информираност.

След като първите симптоми на перименопаузата са налице, е време да се започне и превенцията, която с времето да се превърне в начин на живот поне до пълното преминаване на менопаузата.

Съветваме Ви да:

– изградите навици за ежедневна 30-минутна тренировка – аеробика, йога, бързо ходене;

– спрете цигарите и намалите количеството алкохол;

– намалите с 400-600 броят на калориите от своя дневен прием;

– носите комфортни дрехи, без тесни ластици и твърде тясна кройка;

– говорите с близките си за този период – не го крийте, за да получите тяхната подкрепа;

– практикувате медитация или други техники за релаксация;

– бъдете възможно най-често на открито сред природата;

– приемате естествени хранителни добавки с високо съдържание на гама-линоленова киселина, омега 3 мастни киселини, желязо, витамини В и Е и цинк. Изключително ефектна за това е добавката Menodyne / Менодин;

– намалите нивата на шум и достъпа до електронни и мобилни устройства;

– контролирате теглото и нивата на умора с екстракти от зелен чай и гуарана в комбинация с витамини групата В. Една от най-успешните и ефективни хранителни добавки в това направление е Силанс Стартер/Syleance Starter за отслабване;

– ограничите негативните източници на информация, както и подобни контакти. Общувайте с хора, които Ви карат да сте спокойни и усмихнати;

– да контролирате горещите вълни и раздразнителността като включите здравословен чай от мащерка и майорана в ежедневието си. Такъв е един от най-разпознаваемите естествени продукти на Romon Nature – Органичен билков чай менопауза;

– изключите от храненето опакованите и обработени храни, захарта, кофеина, газираните напитки и тестените изделия;

Здравият и продължителен сън е задължителна предпоставка за безболезнена и спокойна менопауза. За да го подпомогнете е важно да:

– не се храните преди сън и да правите кратка разходка след вечеря;

– приемате мелатонин- хормона на съня, в чист вид или в комбинация с хмел, валериана и/или пасифлора. В това направление клиентите на БиоВита разпознават като предпочитан и ефективен МЕЛАФОРТЕ / MELAFORTE, разработен конкретно за дамите навлизащи в менопауза;

– пиете естествени билкови чайове, подходящи за целта – лавандула, майорана, липов цвят и вербена са идеални за целта, особено в комбинация помежду си, какъвто е един от най-продаваните продукти на Romon Nature – Органичен билков чай Сън  ;

„Хранете“ се с положителни спомени, радвайте се на близките си, приемете менопаузата като свой приятел и тя ще Ви отвърне със същото.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вашата количка за пазаруване


Вашата количка е празна

Няма добавени продукти в количка за поръчка.

Върни се в магазина
Search for:
БИОВИТА 2012 ЕООД ©2024 Copyrights
Изработка: Велинда Стил Дизайн